Pappas lilla hjälpreda.

Bäst att hålla i stegen så att inte pappa ramlar ner och slår sig!
Så glad när man får hjälpa pappa :)Köket del två.

För några dagar sedan så bestämde vi oss för att riva ner kökstaket. Det är sänkt 17 cm med gipsskivor. Gipsskivorna är fästa med reglar som går lite kors och tvärs över hela taket. Under så finns orginaltaket i puts samt orginallister. Detta kommer att göra att hela rummet känns mera rätt, fönstrena kommer att få mera höjd oavnför sig och mer av råsponten kommer att synas. Taket kommer att bli hela 2,70 meter högt och det är inte illa!Det är detaljerna som gör det.Små detaljer gör så mycket för ett hem. Man kanske inte tänker på dem direkt, men i det långa loppet är det sådana saker som man går och beundrar. I gamla hus finns det ofta massor med sådana små detaljer, som till exempel dessa kedjorna som hänger på ventilerna. Så underbart vackra!


Lilla hallen.

Idag har jag gjort vid vår söta lilla spegeldörr som leder ner i källaren. Blir så fint!
Ikväll ska vi fortsätta med dörrkarmarna i köket också, så det blir färdigt någon gång. Idag har det verkligen kännts som vår ute och jag har haft balkongdörren i sovrummet öppen hela dagen och vädrat. Det luktar så fräscht och vårigt där nu. Sen vädrade jag våra täcken och kuddar. Så det blir härligt att krypa ner i vädrade och renbäddade lakan sen ikväll :)


Hallen precis när vi flyttade in.
 

Dörren har blivit avlutad.


Nu är den grundmålad. Vilken skillnad alltså, men än är det inte klart. Dörren ska bli mintgrön, en färg vi hittade på en av de gamla listerna. Det är så roligt att bevara gamla färger. Så småningom ska även korkmattan (nu ligger det en dörrmatta ovanpå) ut och listerna ska målas i samma mintgröna. Kommer bli så fräscht!


Kartor och annat fint!


Min fina karta som jag fick av morfar i julklapp. Motivet är från 1539, men trycket är från 1962. Den är från Generalstabens litografiska anstalt och kartan heter "Carta Marina Et Descriptio". Jag älskar den! De två mindre tavlorna har jag loppat och de är från en serie som heter "Suecia antiqua et hodierna" och är tryckta på 1800-talet. De passar så fint ihop med kartan, det är i samma färgskala. Dessutom matchar det mitt fina soffbord/kista.

 
Denna fina lilla låda köpte jag för ett par veckor sedan. Den är perfekt att ha i köket till olja och liknande. På insidan av locket så står det: "Denna skänker jag till skolan, 20/12-1909, M. Johansson". Den är nämligen köpt i en antikaffär som ligger i en nerlagd gammal skola. Så antagligen har denna lådan varit där hela tiden!


Dessa två fina burkarna hittade jag i vedpannan i källaren. De var fyllda med stenar och intryckta i det facket man lägger veden i. Jag plockade fram den och gjorde rent dem och nu står de på den fina gamla hyllan som jag hittade i garaget.


Denna fiolen köpte min mamma till mif för någon månad sen. Den är defekt, men vad gör det för den är minst lika vacker ändå! Gamla notpapper är så fina att rama in, så det har jag med gjort.


Här är min lilla samling med glasburkar. Kannan loppade jag förra veckan. Den är nu fylld med pärlhyacinter.


Skomakarlampa!

Idag så var jag med min kära mamma i en antikaffär och hittade något som jag var på jakt efter, nämligen en skomakarlampa till köket :)
Den äär jättefin med porslinshiss och allt! Den passar inte så bra ihop med möblemanget som vi har just nu, men jag tror att jag kommer hitta ett klaffbord inom en snar framtid. Det fanns ett i antikaffären idag som blev sålt igår. Det var hur fint som helst, så blev jättebesviken att det var sålt! Men, det var nog inte meningen att det skulle flytta in hos mig. Det kommer fler klaffbord.


Här är min fina skomakarlampa, med alla orginaldelar kvar. I bakgrunden ser ni dörren som nu har blivit befriad från all färg. Ikväll ska jag grundmåla den.


Porslinshissen. Den var fylld med små metallklumpar som jag plockade ur, men ska lägga tillbaka dem igen eftersom de säkert var till för att ge hissen tyngd. Det blirr ju lättare att föra den upp och ner då.


Köket, del ett!


Köket precis när vi började.
Tantens gardiner hänger kvar, väggarna är inte målade och korkmattan ligger kvar.


Köket från samma vy idag.
Väggarna är målade, gardiner upphängda och korkmattan utdragen.
Jag letar efter ett gammalt klaffbord med låda och en kökssoffa, eftersom jag avskyr det matmöblemanget som vi har nu. Listen längs med golvet ska målas ljust grå inom en snar framtid. Lampan ska också bytas ut, kanske mot en skomakarlampa?


Nu känner jag att min inspiration till att blogga har infunnit sig igen. Sen är det roligt för mig själv att kunna blicka tillbaka på hur det såg ut i huset innan. Köket är det rummet som vi fixar i nu. Vi har plockat bort masoniten från två väggar och gjort iordning råsponten som fanns under. Vi har lagt hampasnöre i mellan springorna och målat med antikvitt. Dessutom håller vi på att ta bort färgen från dörrlister och dörrar. Dock är vi på jakt efter gamla spegeldörrar eftersom det visade sig att det inte fanns det under masoniten.
Bara vi får bort den hemska gröna färgen från dörrar och lister så kommer rummet bli mera harmoniskt!


Här ser ni den "underbara" gröna färgen som vi slåss mot just nu ;)
Detta ska målas i ljus grå. Här ser ni också råsponten, den kommer komma mera till sin rätt när dörrarna har fått rätt färg. Man skymtar också tegelväggen vi har tagit fram, men mer om den i ett annat inlägg sen.


Kommer bli vackert.


Jag hade ju hoppats på pärlspont under masoniten, men nu är jag verkligen fäst vid min råspont :)
Våra fina gamla strömbrytare är inte helt fel de heller!


RSS 2.0